#remppahommissa - Kesä konttorirottana

24.09.2019


Moikka!

Täällä kirjoittelee Sinna, 5. vuoden remppalainen ja hallintotieteen maisterivaiheen opiskelija. Mun kesä on vierähtänyt konttorirottailun merkeissä. Oon ollut toista kesää töissä Rovaniemen Kelalla, jossa mun hommiin on kuulunut perustoimeentulotukihakemusten käsittely. Ihmiset ajattelevat usein Kelalla työskentelyn tarkoittavan sitä, että tietää ihan kaiken mahdollisen Kelan etuuksista. En ole mikään kaikkien etuuksien ja Kela-asioiden asiantuntija, joten multa ei kannata kysyä vinkkejä yleisen asumistuen hakemiseen. Tai multa voi kysyä vinkkejä, mutta suosittelen varmistamaan antamani tiedot vielä joltain asumistuen osaajalta.

Suurimmalle osalle Kela on varmasti tuttu laitos, mutta kerrataan vielä. Eli Kansaneläkelaitos (Kela) huolehtii Suomessa asuvien ja monien ulkomailla asuvien suomalaisten sosiaaliturvasta eri elämäntilanteissa. Kelan hoitamaan sosiaaliturvaan kuuluvat esimerkiksi meille opiskelijoille tutut opintotuki ja yleinen asumistuki. Vuonna 2018 Kela maksoi etuuksia 15 mrd. euroa. Sosiaalietuuksista sen osuus on 20 %.

Minun työnkuvaani Kelalla on siis kuulunut perustoimeentulotukihakemusten käsittely. Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Sitä voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Meillä on töissä liukuva työaika, joka tarkoittaa sitä, että aamuisin töihin saa tulla kello 7.00 ja 9.30 välillä. Töistä saa taas lähteä pois kello 14.30 jälkeen. Itse tykkään liukuvasta työajasta tosi paljon, koska se antaa halutessa mahdollisuuden nukkua aamulla pidempään ja esimerkiksi perjantaisin on mukava lähteä viikonlopun viettoon vähän aikaisemmin.

Mun työpäivä käynnistyy sillä, että avaan koneen ja käyn läpi sähköpostit. Sen jälkeen kurkkaan työvuoroista, että mille työjonolle menen. Joskus käsittelen paperisia hakemuksia ja joskus taas verkossa tulleita hakemuksia. Noin pari kertaa kuukaudessa käsittelen pelkästään laskuja, joita asiakkaat on toimittanut Kelaan. Perustoimeentulotuessa voidaan huomioida menona esimerkiksi kotivakuutus- ja sähkölaskut. Välillä mun hommiin kuuluu käsitellä toimeksiantoja, joihin kuuluu asiakkaiden soittopyyntöihin ja viesteihin vastaaminen. Vaikka työ on suurimmaksi osaksi itsenäistä hakemusten lukemista ja päätösten tekemistä, pitää käsittelyn yhteydessä usein myös soittaa asiakkaille. Aluksi soittaminen jännitti todella paljon, mutta jo muutaman soiton jälkeen keskustelu asiakkaiden kanssa puhelimen välityksellä sujui luonnollisesti. Joskus puhelut kestävät ainoastaan pari minuuttia, mutta välillä puhelimessa saattaa vierähtää jopa puoli tuntia. Koska perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus, ovat asiakkaiden tilanteet usein haastavia ja tukalia. Päätösten antaminen on välillä erityisen haastavaa, koska joutuu tekemään asiakkaan kannalta ikäviäkin ratkaisuja.

Koska työ saattaa välillä olla raskasta ja ikäviä tilanteita saattaa jäädä miettimään pidempäänkin, on työkavereista paljon apua. Oon tänä kesänä työskennellyt avokonttorissa, jossa on myös muita etuuskäsittelijöitä. Meillä on ollut työpaikalla tosi hyvä ilmapiiri ja ollaan keksitty monta hauskaa juttua, jotka piristävät mieltä ikävien hakemusten käsittelyn jälkeen. Vaikka työ on pääasiassa itsenäistä näppäimistön näpyttelyä, autetaan toisia tarvittaessa. Meidän työn tukena on etuusohjeita, joiden avulla päätökset tehdään. Joskus erittäin vaikeissa tilanteissa pyydetään apua joko pidemmän kokemuksen omaavilta käsittelijöiltä tai esimiehiltä. Aika pitkälti kuitenkin huudellaan sermien yli ja kysellään toisilta neuvoa. Työn kanssa ei siis tarvitse jäädä yksin, koska aina on mahdollista saada apua ja tukea omaan työskentelyyn.

Viime kesän jälkeen jatkoin töitä osa-aikaisena opintojen ohella. Työskentelin viikon aikana 19 tuntia eli noin 2,5 päivää. Itsellä töiden tekeminen opintojen ohella onnistui hyvin, koska maisterivaiheessa opintoihin ei kuulu paljon läsnäoloa vaativia kursseja. Itse olen kokenut Kelan työnantajana erittäin joustavana, joten töiden tekeminen opintojen ohella onnistuu hyvin.

Jos työskentely Kelassa kiinnostaa, kerron mielelläni lisää työstä ja Kelasta työnantajana. Kelaan haetaan kesätyöntekijöitä aina alkuvuodesta, joten kannattaa käydä kurkkaamassa Kelan sivuilta heidän avoimet työpaikat jo heti tammikuussa.

Muhun voi olla yhteydessä joko sähköpostilla tai esimerkiksi Facebookissa. (simarjam@ulapland.fi)

Oikein ihanaa syksyä kaikille ja tsemppiä opintoihin. Haluan myös omasta puolestani toivottaa vielä erikseen fukseille oikein ikimuistoista ja antoisaa fuksivuotta!

Terkuin, Sinna